lördag 8 januari 2011

Kerstin Thorvall: Vart ska du gå? Ut!

Det här är den andra av de ungdomsböcker från 1969 jag nyligen läst. Huvudperson är Kjelle, eller pojken, som den allvetande berättaren kallar honom. Kjelle är trött på allt och känner sig instängd och hämmad. Han är 14 år och tycker det är pest att ännu inte vara 15, då han äntligen ska få köra moped. Dessutom är de tjejer han drömmer om minst ett par år äldre än han.

Kjelle går omkring och hyser allmäna olustkänslor, bland annat för förhållandena i familjen. Han tycker mamman är jobbig som tjatar på honom, oroar sig för vad han har för sig på kvällarna när han inte är hemma och visar sin trötthet och besvikelse, även om hon inte alltid säger något rakt ut. Lillebrodern är ganska mycket yngre och Kjelle verkar inte ha någon särskilt nära relation till honom, utan tycker bara att han är allmänt odräglig, bortskämd och alltför krävande gentemot mamman. Pappan är sällan hemma, utan jobbar ständigt över. Det ständiga övertidsarbetet genomskådas av Kjelle, som undrar om inte mamman också förstår.

Kjelle delar in tjejer i tre kategorier, de söta, de man kan prata med och de som man får ta på. Helst skulle han vilja hitta någon som passar i alla tre grupperna, men tills vidare får han hålla till godo med Doris, som tillhör den sistnämnda gruppen. Relationen till Doris tynger honom också eftersom han inser att han inte kan besvara Doris känslor för honom.

Kjelles kompis Svenne hör till de politiskt medvetna. Han drar med Kjelle till bokhandeln Oktober, på en utställning om orättvisorna i världen och på caféet Karl Marx. Svenne får Kjelle att reflektera över sakernas tillstånd i världen liksom på ett mer närliggande plan om hur det här med skoldemokrati egentligen fungerar. Typiskt sent 60-tal, alltså.

Inga kommentarer: